2013. február 20., szerda

Minecraft avagy Apa, mennyibe kerül egy windows? – infós meg a gyereke


Kb. két hete kezdődött a lobby össztűz Minecraft ügyben. Kiderült, hogy Poci osztályában a menő arcok Minecraftoznak. Egészen konkrétan a legjobb barát triumvirátusból -Poci, Levi, Kristóf- az utóbbi kettő igen. Azóta a napi fél órás játékidő session elején van egy kötelező kör, hogy: Apa, játszhatok Minecraftot?
Kezdetben "nem is működik már" kíséreletekkel próbáltam hárítani, de ennyire már nem lehet megvezetni a komát, tudja ő, hogy ha nem is működik valami, hát akkor meg kell javítani.
Múlt hétvégén a legnagyobb titoktartás mellett tehát körüljártam a lehetőségeket.
A Minecraft 2010 táján robbant be a köztudatba, akkora felhajtás övezte, hogy én is megvettem még béta állapotában a játékot. Játszottam is vele kb. kétszer-háromszor másfél órát, aztán megállapítottam, hogy tényleg nem rossz, sőt, de valahogy nem az én világom.

Nohát akkor nézzük, keressünk rá a gépemen! Nincs találat. Kis szemöldök ráncolás: nem emlékszem, hogy töröltem volna. Na mindegy, lássuk a weben! Oldalt megtalálom, login. A felhasználónevemre emlékeztem, de a jelszót csak betippelni tudtam, nem is fogadta el. Még két-három másik tipp, semmi eredmény.
Jól van, kattintsunk az elfelejtett jelszóra. Felhasználónév beír, kattint, új jelszót elküldtük a beállított email címre. Remek!
Nézem a postafiókot, semmi.
Várunk.


Kisvártatva gyanút fogok, hogy tkpp melyik email címre is mehetett ez az új jelszó téma? Rákeresek a mailboxban a vonatkozó kifejezésekre, és egyetlen releváns találatot hoz föl, mégpedig a fizetés visszaigazolását tartalmazó mailt 2010 szeptemberéből. Naná, hogy a monornetes címemre küldve, ami azóta már elvileg nem létezik, minthogy  tavaly nyáron könnyes búcsút intettünk a UPC-nek. A jelszócserés mail tehát eltűnt egy fekete lyukban.
Nosza, lássuk a Supportot. Viszonylag könnyen rá is találok a tutira (alig fél óra keresgélés után), és már adom is föl a Support ticketet, hogy legyenek már szívesek megváltoztatni az accountomhoz tartozó email címet erre és erre, mert ami most be van állítva, az egy fekete lyukba vezet. (A fizetést igazoló mail azonosítójával tudom magam igazolni az ő állításuk szerint.)
Eltelik további fél óra, mail érkezik.
Jelszóváltoztatási kérelem érkezett az accounthoz, erre a linkre kattintva megtehetem még további 6 óráig. Kattint, jelszó megváltoztat, pipa. Aztán gyanút fogok …
Vissza a mailhez, elolvasom figyelmesebben, ebben szó nincs az én Support ticketemről. Ez az én jelszó módosító mailem a monornetes címről…


(Mellékesen jegyzem meg, azóta is szeretkeztek válaszolni a ticketemre.)
Hát üsse kavics, a probléma méregfoga végülis ki lett húzva, nosza, lépjünk be! És töltsük le! (Boncsad, tőccsed – ahogy ezt szakmai berkekben mondani szokás). Letöltöm, próbálom indítani, közli, hogy 1.5.0-ás JRE kell neki.


Majdnem biztos vagyok benne, hogy kell lennie ilyennek a gépemen, de hát ha ő azt mondja, hogy nincs, akkor nincs. Nosza, töltsük le! Kattintok, egyből ugrik a megfelelő letöltő helyre, a megfelelő verzióhoz, csak katt és csatt, már települ is. A telepítés végén aztán kiszáll errorral.
Hát mondom ez biztos, hogy valami fatális véletlen, újrapróbál elölről, eredmény ugyanaz.


Jó, nagy nehezen (további bő fél óra) kiderül, hogy mióta az Oracle átvette, nem csak hogy sokkal áttekinthetőbb (nem!) a különböző Java verziók rendszere, de a szuper intelligens verzió kiválasztó kapásból rossz verziót töltetett le és installáltatott velem. Sebaj, jó verzió  manuálisan beazonosít, letölt, installál, már kész is vagyunk. Minecraft kipróbál, szépen el is indul, régi mentett állások huss, de kit érdekel ugyebár, több is veszett Mohácsnál.
Ezen a ponton időlegesen felfüggesztettem a projektet, mert részint mérföldkőhöz értünk, másrészt viszont a belső policy nem teszi lehetővé, hogy Apa számítógépén gyerek játsszon. Anya számítógépe meg nem windowsos (ebbe a csapdába meg már sajnos nem először sétál bele Poci, hogy akkor Anya gépén hadd játsszon ezt vagy azt …. csak azon nem lehet, mert nem windowsos).
A terv az az volt, hogy majd ha lesz időm foglalkozni vele, életet lehelek a Fanni szobájában porosodó desktop gépbe, aztán azon lehet majd Minecraftozni.
Minthogy az érintettek abban a tudatban éltek, hogy nincs lehetőség az itthoni Minecraftozásra, nem aggódtam különösebben azon, hogy mikor is lesz nekem időm ezzel foglalkozni.
Aztán ma hazajön a gyerek a suliból, és nekem szegezi a kérdést:
-Apa, mennyibe kerül egy windows?
-Miért?
-Azt beszéltük Levivel, hogy veszünk neked egy windowst, hogy feltehesd nekem a Minecraftot.
-És mennyi pénzetek van?
-Hát Levinek kétezer, nekem meg háromezer, úgyhogy ötezer.

Nem vagyok szőrös szívű, szerintem négyezerben megalkuszom velük :)

(A képek többségét innen loptam.)

Nincsenek megjegyzések: